Is uw echtgenoot overleden? U kunt dan als moeder van een kind onder bepaalde voorwaarden het vaderschap van uw overleden echtgenoot ontkennen. Hiervoor moet u een verklaring afleggen bij de gemeente.

Hoe werkt het?

Een man die binnen 306 dagen vóór de geboorte van een kind is overleden, is volgens de wet de vader als hij bij overlijden getrouwd was met de moeder van het kind. Dit is zelfs het geval als de moeder inmiddels is hertrouwd. De moeder kan echter het vaderschap van haar overleden echtgenoot ontkennen door het afleggen van een verklaring bij de gemeente. Voorwaarde is wel, dat man en vrouw al ten minste sinds de 306e dag vóór de geboorte van het kind van tafel en bed waren gescheiden of ten minste sinds dat tijdstip gescheiden leefden.

Het huwelijk tussen de vrouw en de man is door het overlijden van de man ontbonden.

Ook in andere situaties is het soms mogelijk het vaderschap van een kind te ontkennen. U moet dan een verzoek indienen bij de rechtbank. Een eenvoudige verklaring bij de gemeente is alleen mogelijk in de situatie die hierboven wordt toegelicht.

Wat moet ik doen?

U legt de verklaring af voor een ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente. U kunt dit al vóór de geboorte doen en tot één jaar na de geboorte van het kind. Het beste legt u de verklaring tegelijk af met de geboorteaangifte. De ontkenning van het vaderschap wordt geregistreerd bij de burgerlijke stand.

Let op! Was u als moeder bij de geboorte van het kind inmiddels al hertrouwd? Dan wordt uw nieuwe echtgenoot door de verklaring wettelijk de vader van het kind.

Wat heb ik nodig?

Neem in ieder geval een geldig identiteitsbewijs mee. Afhankelijk van de situatie kan de ambtenaar u om meer documenten vragen.