In bepaalde gebieden in de gemeente moet u betalen om te parkeren. Als u in zo'n gebied woont, kunt u een parkeervergunning aanvragen bij de gemeente. Met een parkeervergunning kunt u meestal overal in het gebied waar u woont parkeren.

Hoe werkt het?

De gemeente Nijkerk kent zeven verschillende parkeervergunningen:

Bewonersvergunning (A/B)

voor bewoners van het vergunninggebied van Nijkerk Centrum. Voorwaarde is dat u ingeschreven bent op een zelfstandig adres. (maximaal twee vergunningen per adres)

Wanneer komt u in aanmerking voor een bewonersvergunning A?

U woont in het centrumgebied en staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie.Het kenteken staat op uw naam. In geval van een bedrijfs- of leasevoertuig moet de bijlage worden ingevuld. Indien er op het adres al een eerste vergunning voor bewoners is verstrekt, dient u een B-vergunning aan te vragen. Indien u op eigen terrein beschikt over één parkeergelegenheid, dient u een B-vergunning aan te vragen.

Wanneer komt u in aanmerking voor een bewonersvergunning B?

Zie onder A.
Er is reeds op het adres een eerste parkeervergunning voor bewoners uitgegeven. Er is parkeergelegenheid op eigen terrein voor één voertuig.

Bedrijfsvergunning (C)

voor bedrijven die gevestigd zijn in het vergunninggebied van Nijkerk centrum. (maximaal twee vergunningen per bedrijf)

Wanneer komt u in aanmerking voor een bedrijfsvergunning C?

U heeft of leidt een bedrijf in het centrumgebied en staat ingeschreven in het register van de KvK. Uw voertuig is nodig voor de bedrijfsvoering. Het kenteken staat op naam van u of uw bedrijf. In geval van een bedrijfs- of leasevoertuig moet de bijlage worden ingevuld. Per bedrijf mogen 3 C-vergunningen worden aangevraagd.
Let op: De bijlage moet worden ingevuld door de werkgever / eigenaar van het bedrijf.

Woon-/werkvergunning (E)

voor mensen die werken bij een bedrijf dat gevestigd is in het vergunninggebied van Nijkerk centrum. (maximaal vijf vergunningen per bedrijf)

Wanneer komt u in aanmerking voor een woon-/werkvergunning E?

Deze vergunning geeft alleen de mogelijkheid om te parkeren bij Stadspark / Gele Weiland. U werkt bij een bedrijf in het centrumgebied dat staat ingeschreven in het register van de KvK. Het kenteken staat op uw naam of op naam van het bedrijf.
Let op: De bijlage moet worden ingevuld door de werkgever / eigenaar van het bedrijf.

Kamerbewonersvergunning (F)

voor kamerbewoners van het vergunninggebied van Nijkerk Centrum. (één vergunning per persoon, maximaal vijf per adres)

Wanneer komt u in aanmerking voor een kamerbewonersvergunning F?

U woont in het centrumgebied in een kamerwoning en staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie. Het kenteken staat op uw naam. In geval van een bedrijfs- of leasevoertuig moet de bijlage worden ingevuld.

Vergunning voor (ambulante) zorgverleners (D)

voor zorgverleners die voor het uitoefenen van hun taken genoodzaakt zijn met hun voertuig in het vergunninggebied van Nijkerk centrum te parkeren.

Wanneer komt u in aanmerking voor een vergunning D?

Uw voertuig is nodig voor een goede hulpverlening. In geval van een bedrijfs- of leasevoertuig moet de bijlage worden ingevuld.

Vergunningen met een tijdelijk karakter

voor mensen die tijdelijk (maximaal een maand) met hun voertuig genoodzaakt zijn in het vergunninggebied van Nijkerk Centrum te parkeren.

Vergunning specifieke vergunninghoudersplaatsen (G1/G2)

voor mensen die woonachtig zijn in een straat of deel van een straat dat aangeduid is als een locatie met specifieke vergunninghouders (maximaal twee vergunningen per adres).

Wanneer komt u in aanmerking voor een specifieke vergunninghoudersplaatsenvergunning G1?

De eerste aanvrager van het adres krijgt een G1-vergunning. U woont in het centrumgebied en staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie. In uw (deel van de) straat is sprake van specifieke vergunninghoudersplaatsen. Het kenteken staat op uw naam. In geval van een bedrijfs- of leasevoertuig moet de bijlage worden ingevuld.

Wanneer komt u in aanmerking voor een specifieke vergunninghoudersplaatsenvergunning G2?

Er is reeds op het adres een eerste parkeervergunning voor bewoners uitgegeven. Er is parkeergelegenheid op eigen terrein voor één voertuig. Een tweede aanvrager heeft recht op een G2-vergunning indien er voldoende parkeerplaatsen beschikbaar zijn.

Vergunning voor gehandicaptenparkeerkaarthouders (I)

Voor gehandicaptenparkeerkaarthouders is er de I-vergunning. Dit is een kosteloze vergunning.

Wanneer komt u in aanmerking voor een vergunning voor gehandicaptenparkeerkaarthouders I?

Over het algemeen gelden de volgende voorwaarden:

  • U heeft een voertuig waar u kentekenhouder van bent of u kunt een verklaring van uw werkgever overleggen waarin staat dat het om een leasevoertuig gaat.
  • U woont in een gebied waar parkeervergunningen gelden.
  • U staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie van de gemeente op het adres waarvoor u de parkeervergunning aanvraagt.
  • U beschikt niet of u kunt niet beschikken (door huren of kopen) over een eigen parkeergelegenheid in bijvoorbeeld een garage of op eigen terrein.
  • Uw bedrijf is werkzaam in het gebied waarvoor u de vergunning aanvraagt.

De bezitters van een parkeervergunning in een 'betaald parkeren' gebied zijn niet verzekerd van een parkeerplaats. De parkeerplaatsen blijven immers openbaar en iedereen die bij de parkeermeter betaalt, mag daar parkeren.

Parkeerdagkaart

Als u in het centrum (betaald parkeren gebied) woont of een bedrijf heeft zonder een eigen parkeerplaats, kunt u bij de receptie in het stadhuis ook maximaal 100 parkeerdagkaarten kopen. U kunt met een parkeerdagkaart de hele dag parkeren op een betaald parkeerplaats. Via de pagina Parkeerdagkaarten online bestellen  kunt u direct vijf of tien dagkaarten bestellen. U kunt dan betalen met iDeal.
Indien u houder bent van een specifieke vergunning (G1/G2), kunt u bij de receptie van het gemeentehuis kosteloos dagkaarten voor uw bezoek krijgen.

Tijdelijk werk in het centrum

Wanneer u als inwoner, bedrijf en/of instelling tijdelijk in het betaald parkeren gebied moet werken (bijvoorbeeld: aannemers die met een bepaald bouwproject bezig zijn), dan kunt u bij de gemeente een tijdelijke parkeervergunning aanvragen.
Wanneer u vanwege werkzaamheden moet parkeren op een plek waar normaal gesproken niet geparkeerd mag worden, zoals op het Plein in Nijkerk, moet u bij de receptie op het stadhuis een parkeerontheffing aanvragen.

Kenteken parkeervergunning wijzigen

Wilt u alleen het kenteken dat op uw parkeervergunning vermeld wordt, wijzigen? Dan kunt u daarvoor onder de tab 'Online aanvragen' het formulier 'Kenteken wijzigen parkeervergunning' gebruiken.

Wat moet ik doen?

U kunt online een aanvraag indienen. Onder 'Online aanvragen' vindt u het aanvraagformulier voor de verschillende vergunningen die de gemeente uitgeeft. Wanneer de parkeervergunning gereed is, wordt u gebeld en kunt u de vergunning afhalen op het stadhuis. U kunt daar ook direct betalen (alleen pinnen).

Wijst de gemeente uw vergunningaanvraag af, dan kunt u hier tegen binnen 6 weken bezwaar maken bij de gemeente.

Wat moet ik betalen?

De kosten van een parkeervergunning verschilt per soort vergunning:

Soort vergunning Bedrag (2020)
Kosten per vergunning
Bewoners 1e vergunning € 55 per jaar
Bewoners 2e vergunning € 110 per jaar

Bedrijven (max 2 per bedrijf)
ma t/m do
vrij / zat
hele week

€ 235
€ 115 (of € 60 per dag)
€ 350 per jaar

Hulpverleners € 55 per jaar
Woon-werkverkeer
ma t/m do
vrij / zat
hele week


€ 80 per jaar
€ 40 per jaar (of € 20 per dag)
€ 120 per jaar

Kamerbewoners € 55 per jaar
Specifieke vergunninghouders 1e vergunning € 35 per jaar
Specifieke vergunninghouders 2e vergunning € 100 per jaar

Wat heb ik nodig?

Vraagt u de vergunning aan voor uw leaseauto of bedrijfsauto? Dan moet ook de werkgeversverklaring worden ingevuld en meegestuurd. Deze vindt u onder 'Openbare documenten'.