In bepaalde gebieden in de gemeente moet u betalen om te parkeren. Als u in zo'n gebied woont, kunt u een parkeervergunning aanvragen bij de gemeente. Met een parkeervergunning kunt u meestal overal in het gebied waar u woont parkeren.

De bezitters van een parkeervergunning in een 'betaald parkeren' gebied zijn niet verzekerd van een parkeerplaats. De parkeerplaatsen blijven immers openbaar en tevens beschikbaar voor bezoekers.

Kosten

De kosten van een parkeervergunning verschilt per soort vergunning:

Kosten per vergunning 

Soort vergunningBedrag (2023)
Bewoners 1e vergunning€ 100 per jaar
Bewoners 2e vergunning€ 200 per jaar
Bedrijven (max 3 per bedrijf)
ma t/m do
vrij / zat
hele week

€ 235
€ 115
€ 350 per jaar

Hulpverleners€ 100 per jaar
Woon-werkverkeer
ma t/m do
vrij / zat
hele week
€ 80 per jaar
€ 40 per jaar
€ 120 per jaar
Kamerbewoners€ 100 per jaar
Specifieke vergunninghouders 1e vergunning€ 35 per jaar
Specifieke vergunninghouders 2e vergunning€ 100 per jaar

Hoe werkt het?

De gemeente Nijkerk kent verschillende parkeervergunningen:

Bewonersvergunning (A/B)

Voor bewoners van het vergunninggebied van Nijkerk Centrum. Voorwaarde is dat u ingeschreven bent op een zelfstandig adres. (maximaal twee vergunningen per adres)

Bewonersvergunning A: U woont in het centrumgebied en staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie. Het kenteken staat op uw naam. In geval van een bedrijfs- of leasevoertuig moet de bijlage worden ingevuld. Indien er op het adres al een eerste vergunning voor bewoners is verstrekt, dient u een B-vergunning aan te vragen. Indien u op eigen terrein beschikt over één parkeergelegenheid, dient u een B-vergunning aan te vragen.

Bewonersvergunning B: Zie onder A. Er is reeds op het adres een eerste parkeervergunning voor bewoners uitgegeven. Er is parkeergelegenheid op eigen terrein voor één voertuig.

Bedrijfsvergunning (C)

Voor bedrijven die gevestigd zijn in het vergunninggebied van Nijkerk centrum. (maximaal drie vergunningen per bedrijf)

U heeft of leidt een bedrijf in het centrumgebied en staat ingeschreven in het register van de KvK. Uw voertuig is nodig voor de bedrijfsvoering. Het kenteken staat op naam van u of uw bedrijf. In geval van een bedrijfs- of leasevoertuig moet de bijlage worden ingevuld. Per bedrijf mogen 3 C-vergunningen worden aangevraagd. Let op: De bijlage moet worden ingevuld door de werkgever / eigenaar van het bedrijf.

Woon-/werkvergunning (E)

Voor mensen die werken bij een bedrijf dat gevestigd is in het vergunninggebied van Nijkerk centrum. (maximaal vijf vergunningen per bedrijf) Met de woon-/werkvergunning kan op het Gele Weiland en het Stadspark geparkeerd worden.

U werkt bij een bedrijf in het centrumgebied dat staat ingeschreven in het register van de KvK. Het kenteken staat op uw naam of op naam van het bedrijf. Let op: De bijlage moet worden ingevuld door de werkgever / eigenaar van het bedrijf.

Kamerbewonersvergunning (F)

Voor kamerbewoners van het vergunninggebied van Nijkerk centrum. (één vergunning per persoon, maximaal vijf per adres)

U woont in het centrumgebied in een kamerwoning en staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie. Het kenteken staat op uw naam. In geval van een bedrijfs- of leasevoertuig moet de bijlage worden ingevuld.

Vergunning voor (ambulante) zorgverleners (D)

Voor zorgverleners die voor het uitoefenen van hun taken genoodzaakt zijn met hun voertuig in het vergunninggebied van Nijkerk centrum te parkeren. Uw voertuig is nodig voor een goede hulpverlening. In geval van een bedrijfs- of leasevoertuig moet de bijlage worden ingevuld.

Vergunningen met een tijdelijk karakter

Voor mensen die tijdelijk (maximaal een maand) met hun voertuig genoodzaakt zijn in het vergunninggebied van Nijkerk Centrum te parkeren.

Vergunning specifieke vergunninghoudersplaatsen (G1/G2)

voor mensen die woonachtig zijn in een straat of deel van een straat dat aangeduid is als een locatie met specifieke vergunninghouders (maximaal twee vergunningen per adres).

Specifieke vergunninghoudersplaatsenvergunning G1: De eerste aanvrager van het adres krijgt een G1-vergunning. U woont in het centrumgebied en staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie. In uw (deel van de) straat is sprake van specifieke vergunninghoudersplaatsen. Het kenteken staat op uw naam. In geval van een bedrijfs- of leasevoertuig moet de bijlage worden ingevuld.

Specifieke vergunninghoudersplaatsenvergunning G2: Er is reeds op het adres een eerste parkeervergunning voor bewoners uitgegeven. Er is parkeergelegenheid op eigen terrein voor één voertuig. Een tweede aanvrager heeft recht op een G2-vergunning indien er voldoende parkeerplaatsen beschikbaar zijn.

Vergunning voor gehandicaptenparkeerkaarthouders (I)

Voor gehandicaptenparkeerkaarthouders is er de I-vergunning. Dit is een kosteloze vergunning. Alle houders van een gehandicaptenparkeerkaart kunnen in Nijkerk kosteloos parkeren. Om kosteloos te kunnen parkeren achter een slagboom dient een I-vergunning aangevraagd te worden. Deze mogelijkheid is voor houders van een gehandicaptenparkeerkaart woonachtig zowel binnen als buiten Nijkerk.

Wanneer u een parkeervergunning aanvraagt, ontvangt u een parkeerpas. Deze pas kunt u gebruiken in geval van vervangend vervoer. Uw kenteken wordt geregistreerd in ons slagbomensysteem. Bij het arriveren zullen de slagbomen automatisch openen. Lees voor meer informatie ook de 'veelgestelde vragen' onder de kop Aanvullende informatie.

Over het algemeen gelden de volgende voorwaarden: 

  • U heeft een voertuig waar u kentekenhouder van bent of u kunt een verklaring van uw werkgever overleggen waarin staat dat het om een leasevoertuig gaat.
  • U woont in een gebied waar parkeervergunningen gelden.
  • U staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie van de gemeente op het adres waarvoor u de parkeervergunning aanvraagt.
  • U beschikt niet of u kunt niet beschikken (door huren of kopen) over een eigen parkeergelegenheid in bijvoorbeeld een garage of op eigen terrein.
  • Uw bedrijf is werkzaam in het gebied waarvoor u de vergunning aanvraagt.

De bezitters van een parkeervergunning in een 'betaald parkeren' gebied zijn niet verzekerd van een parkeerplaats. De parkeerplaatsen blijven immers openbaar en iedereen die bij de parkeermeter betaalt, mag daar parkeren.

Bewoners Wheemplein (W vergunning)

De Vereniging van Eigenaren Wheemplein heeft privé parkeerplaatsen achter een slagboom in de parkeergarage Wheemplein. De bewoners kunnen een toegang aanvragen om te parkeren op hun eigen terrein achter de slagboom. Deze vergunning wordt kosteloos verstrekt. Het is niet toegestaan met de vergunning te parkeren op openbare parkeerplaatsen. Aanvraag gaat via VVE Wheemplein.

Privé terrein achter slagboom ( P vergunning)

In een aantal gevallen bevinden zich achter de slagbomen privé parkeerplaatsen. Eigenaren/huurders van een dergelijke parkeerplaats kunnen kosteloos toegang vragen tot hun privé terrein. Met deze vergunning is het niet toegestaan gebruik te maken van de openbare parkeerplaatsen. Om bezoekers te kunnen ontvangen kunnen bewoners max 27 uitrijkaarten per keer aanvragen om bezoekers op privé terrein te kunnen ontvangen. De uitrijkaarten zijn beschikbaar bij de balie van het stadhuis. Voor het aanvragen van deze parkeervergunning, kunt u contact opnemen met de gemeente.

Bevoorrading (V vergunning)

In sommige gevallen vindt bevoorrading plaats achter een slagboom. Incidentele bevoorrading kan gebruik maken van de intercom. Als bevoorrading dagelijks of meerdere keren per week plaats gaat vinden kan een vergunning worden aangevraagd. Zodat ondernemers op het terrein achter de slagboom kosteloos kunnen worden bevoorraad. De V vergunning kan enkel worden aangevraagd door bedrijven die voor bevoorrading afhankelijk zijn van het parkeerterrein achter de slagboom. Voor het aanvragen van deze parkeervergunning, kunt u contact opnemen met de gemeente.

Parkeerdagkaart/Uitrijkaart

Als u in het centrum (betaald parkeren gebied) woont of een bedrijf heeft zonder een eigen parkeerplaats, kunt u bij de receptie in het stadhuis ook maximaal 25 parkeerdagkaarten kopen. U kunt met een parkeerdagkaartuitrijkaart de hele dag parkeren op een betaald parkeerplaats. Via de pagina Parkeerdag-/uitrijkaarten online bestellen kunt u direct parkeerdag- en/of uitrijkaarten bestellen. U kunt dan betalen met iDeal. Indien u houder bent van een specifieke vergunning (G1/G2), kunt u bij de receptie van het gemeentehuis kosteloos dagkaarten voor uw bezoek krijgen.

Tijdelijk werk in het centrum

Wanneer u als inwoner, bedrijf en/of instelling tijdelijk in het betaald parkeren gebied moet werken (bijvoorbeeld: aannemers die met een bepaald bouwproject bezig zijn), dan kunt u bij de gemeente een tijdelijke parkeervergunning aanvragen. Wanneer u vanwege werkzaamheden moet parkeren op een plek waar normaal gesproken niet geparkeerd mag worden, zoals op het Plein in Nijkerk, moet u bij de receptie op het stadhuis een parkeerontheffing aanvragen.

Kenteken parkeervergunning wijzigen

Wilt u alleen het kenteken dat op uw parkeervergunning vermeld wordt, wijzigen? Dan kunt u daarvoor bovenaan deze pagina bij 'Online aanvragen' het formulier 'Kenteken wijzigen parkeervergunning' gebruiken.

Wat moet ik doen?

U kunt online een aanvraag indienen. Bovenaan deze pagina bij 'Online aanvragen' vindt u het aanvraagformulier voor de verschillende vergunningen die de gemeente uitgeeft. De verwerkingstijd van een aanvraag bedraagt maximaal vier weken. Wanneer de parkeervergunning gereed is, wordt u gebeld en kunt u de vergunning afhalen op het gemeentehuis. U kunt daar ook direct betalen (alleen pinnen).

Vraagt u een I-vergunning aan, dan wordt deze via de post naar u verzonden, omdat deze vergunning gratis is.

Wijst de gemeente uw vergunningaanvraag af, dan kunt u hier tegen binnen 6 weken bezwaar maken bij de gemeente.

Wat heb ik nodig?

Vraagt u de vergunning aan voor uw leaseauto of bedrijfsauto? Dan moet ook de werkgeversverklaring worden ingevuld en meegestuurd. Deze vindt u onder 'Aanvullende informatie'.

Aanvullende informatie

Lees ook:

Toekomstige ontwikkelingen

In het parkeerbeleid is vastgesteld dat de uitgifte van de parkeervergunningen gedigitaliseerd wordt.

Medio 2023 zal ParkeerService daarom de uitgifte van parkeervergunningen en abonnementen namens de gemeente uitvoeren. Hiermee kunnen we de volgende stap maken in het digitaliseren van de parkeerdiensten om het voor u gebruikersvriendelijker te maken.

Na de digitalisatie heeft u bijvoorbeeld de mogelijkheid om bezoekers digitaal aan te melden. Kentekenwijzigingen kunnen ook digitaal worden doorgegeven en treden dan direct in werking.
Wanneer u een parkeervergunning aanvraagt, betaalt u tot en met 31 mei 2023.

Zodra we de overstap naar digitale vergunningen kunnen maken, ontvangt u van ParkeerService een brief om een nieuwe parkeervergunning aan te vragen. U betaalt dan voor het hele vergunningjaar.