Aanvraag bijstandsuitkering

Als u geen of te weinig inkomen heeft en geen recht op een andere uitkering heeft kunt u zich  melden via https://www.werk(externe link). Binnen twee werkdagen na melding neemt een consulent van team Sociale dienstverlening en Handhaving van de gemeente contact met u op.

Meer informatie vindt u in de documenten die u hieronder kunt downloaden.

Wanneer krijg ik de bijstandsuitkering op mijn bankrekening gestort?

De gemeente Nijkerk betaalt de bijstandsuitkering achteraf uit rond de tiende van de maand. Voorbeeld: de bijstandsuitkering van april staat op 10 mei op uw rekening. Valt de tiende in een weekend, dan staat uw bijstandsuitkering voor dat weekend op uw rekening. Het verschilt per bank wanneer uw bijstandsuitkering precies op uw rekening staat.
Als u verplicht bent elke maand een wijzigingsformulier in te leveren moet dit formulier met de bewijsstukken voor de vierde van de maand bij ons binnen zijn.

Wijziging in kostendelersnorm per 1 januari 2023

De regels voor mensen met medebewoners veranderen per 1 januari 2023. Uw medebewoners jonger dan 27 jaar tellen niet langer mee voor de berekening van uw bijstandsnorm. Hoe het precies verandert, ligt aan uw leeftijd.

Bent u ouder dan 27 jaar? En wonen er mensen bij u tussen 21 en 27 jaar zijn? Dan tellen deze personen niet meer mee als kostendeler voor uw uitkering. Uw uitkering is dan dus niet meer lager omdat zij bij u inwonen. Als zij 27 jaar zijn of worden tellen zij wel als kostendeler. Behalve als:

  • zij nog naar school gaan, of;
  • als u een commercieel (huur) contract met hen heeft; of
  • het uw partner is, of;
  • u op kamers woont.

Bent u zelf jonger dan 27 jaar? Dan tellen al uw medebewoners ouder dan 27 jaar mee voor de berekening van uw uitkering. Behalve als één van bovenstaande uitzonderingen geldt (school, commercieel contract, partner, op kamers wonen).

Verandert uw uitkering vanwege deze nieuwe regels? Dan ontvangt u automatisch bericht van ons.