Wilt u huis-aan-huis goederen op straat verkopen of uw diensten aanbieden? Wanneer u de openbare orde, de openbare veiligheid of de volksgezondheid niet in gevaar brengt, hebt u hiervoor geen vergunning nodig. Voorbeelden van venters zijn: de glazenwasser, de ijsverkoper of groenteboer met een mobiele wagen.

N.B.

Voor de straatverkoop van goederen voor het goede doel (bijv. de verkoop van ansichtkaarten, waarvan een gedeelte van de opbrengst bestemd is voor een goed doel) is een collectevergunning nodig! Kijk voor meer informatie bij de collectevergunning.

Als u op straat of huis-aan-huis goederen of diensten wilt verkopen dan mag dit alleen als de gemeente dit toestaat. Het kan zijn dat u hiervoor een vergunning moet aanvragen.

Hoe werkt het?

U mag niet venten op zondagen en op maandag t/m zaterdag vóór 9.00 uur en na 21.00 uur. Venten met ijs en snacks mag overigens wel op zondag tussen 13.00 uur en 19.00 uur.

Aanvullende informatie

Kenmerkend voor het venten is dat de venter de goederen of diensten steeds op een andere plaats aanbiedt en dat hij alleen op een bepaalde plaats blijft staan voor het bedienen van zijn klanten. Dit is het verschil met de standplaatsvergunning, want daar is juist sprake van straathandel vanaf een vaste plaats.