Woningen bouwen

Column 25 oktober 2023, Tom van Valkenhoef, raadslid De Lokale Partij

Dat kan toch niet zo moeilijk zijn? Misschien niet. Als je de juiste materialen hebt, de juiste kennis en de juiste mensen. Ik kan het zelf in ieder geval niet. De gemeente kan dit zelf ook niet. Gemeenten bouwen geen woningen, dat doen ontwikkelaars, samen met bouwbedrijven en allerlei (onder)aannemers. En die ontwikkelaars mogen dat ook niet zomaar. Daarvoor heb je de gemeente dan weer wel nodig. Om ervoor te zorgen dat je mag bouwen waar je dat zou willen en dat je mag bouwen wat je zou willen.

Over het waar, daar gaat de gemeenteraad over. De raad gaat over het bestemmingsplan. Elk stuk grond in de gemeente heeft dit. Als je iets wil bouwen op een stuk grond waar dat nog niet mag, dan wordt de raad geadviseerd over de vraag of dit wel of niet kan. En wordt er een besluit genomen. In dit besluit staat wat er op die plek gebouwd mag worden. En een aantal voorwaarden zoals bijvoorbeeld de maximale grootte.

Over hoe het gebouw dat jij wil bouwen er dan precies uitziet, daar gaat het college van Burgemeester en Wethouders over. Door hen wordt de bouwvergunning afgegeven. Als dit is geregeld, dan kun je gaan bouwen. Dat geldt voor iedereen. Het bestemmingsplan en de vergunning moeten allebei kloppen met wat jij wil gaan doen.

Voor controles, of alles wel klopt en volgens de afspraken gaat, komt omgevingsdienst De Vallei langs. Dit is een onderdeel van de gemeente, waarbij wij samenwerken met een aantal andere gemeenten om kosten te besparen. Wordt er niet volgens de regels gewerkt of gebouwd, dan kunnen er problemen ontstaan.

Woningen bouwen, dat kan toch niet zo moeilijk zijn? Misschien wel, maar we hebben niet oneindig veel ruimte. En dan kunnen we die maar beter zo goed mogelijk gebruiken.

Reageren? tom@dlpnijkerk.net