Wat is het?

Met een identiteitskaart kunt u laten zien wie u bent (identificatie). U kunt er ook mee reizen naar de meeste landen in Europa(externe link). U vraagt een identiteitskaart aan bij de gemeente. Na 5 werkdagen kunt u uw identiteitskaart afhalen.

Vanaf 4 januari 2021 heeft uw nieuwe identiteitskaart een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. 

Spoedaanvraag

Als u uw identiteitskaart snel nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Als u de identiteitskaart voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u hem de volgende werkdag ophalen. Uiteraard onder voorbehoud dat er geen onvoorziene dingen gebeuren waardoor het toch iets langer duurt. U moet hiervoor wel extra betalen.

Reizen met kinderen

 • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben en mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders.
 • Als u met uw kind naar het buitenland reist en u hebt een andere achternaam dan uw kind, dan hebt u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag hebt.

Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid(externe link).

Hoe werkt het?

Een identiteitskaart is 10 jaar geldig als u 18 jaar of ouder bent. Als u jonger bent dan 18 jaar is een identiteitskaart 5 jaar geldig.

Veilige kopie identiteitskaart

Pas op voor identiteitsfraude. Hierbij maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Met de KopieID app(externe link) maakt u met uw smartphone een veilige kopie van uw identiteitskaart. Hebt u geen KopieID app? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid(externe link) hoe u identiteitsfraude kunt herkennen en voorkomen.

Wat moet ik doen?

Maak een afspraak

 • U vraagt de identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Ook kinderen die een eigen identiteitskaart aanvragen moeten persoonlijk verschijnen. U kunt hiervoor een afspraak maken via het formulier onder 'Digitaal aanvragen'.
 • Zodra u een pasfoto en de andere vereiste documenten hebt ingeleverd en u betaald hebt, neemt de gemeente uw aanvraag in behandeling.
 • Vraagt u een kaart aan omdat een eerder afgegeven reisdocument is kwijtgeraakt of gestolen, dan duurt uw aanvraag langer. Er vindt dan een onderzoek plaats.
 • U kunt de identiteitskaart meestal na ongeveer een week ophalen. U krijgt de kaart nooit meteen na de aanvraag mee.

Wat te doen bij vermissing of diefstal van de kaart?

Bij vermissing of diefstal van uw document doet u hiervan aangifte bij de aanvraag van een nieuw document. U kunt de vermissing ook online doorgeven.

Bent u uw identiteitskaart in het buitenland kwijtgeraakt? Doe meteen aangifte bij de plaatselijke politie. Vervolgens kunt u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nieuw (tijdelijk) paspoort aanvragen, waarmee u naar Nederland kunt reizen.

Wat heb ik nodig?

 • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link).
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt, ook als ze zijn verlopen.
 • Als uw identiteitskaart in het buitenland is kwijtgeraakt of gestolen, dan neemt u het buitenlandse proces-verbaal mee.
 • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

Kinderen tot 12 jaar

 • Schriftelijke toestemming van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. Gebruik hiervoor het formulier van de gemeente of vul het direct online formulier in met DigiD. 
  U kunt beiden ook ter plekke een handtekening zetten, dan hoeft u geen ingevuld formulier mee te nemen. Download het papieren formulier: Toestemmingsformulier ouders reisdocument
 • Het identiteitsbewijs (of een kopie hiervan) van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. (niet nodig bij indienen toestemmingsformulier met DigiD)
 • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen van hun identiteitskaart.
 • Minimaal één ouder of verzorger moet aanwezig zijn bij de aanvraag.
 • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link).
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt van uw kind, ook als ze zijn verlopen.
 • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

Vraagt u een gratis identiteitskaart aan voor uw kind dat 14 jaar is of binnenkort 14 jaar wordt? Neem dan ook het volgende mee:

 • een bewijs dat u een bijstandsuitkering heeft of een bewijs dat u een toekenning heeft voor de regeling Meedoen voor het lopende jaar (zie hiervoor de informatie onder 'Hoe werkt het?'.

Kosten

Kijk hiervoor op de pagina Kosten producten Burgerzaken.

Hoelang duurt het?

U kunt uw identiteitskaart na 5 werkdagen afhalen. 
Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentebalie, ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u de inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl(externe link).

Als u een spoedaanvraag 's ochtends hebt gedaan, kunt u uw identiteitskaart de volgende werkdag afhalen.

Als u uw oude identiteitskaart niet meer hebt en u hebt geen ander identiteitsbewijs, doet de gemeente onderzoek om uw identiteit vast te stellen. Hierdoor kan het langer duren voordat u uw identiteitskaart krijgt.

Extra informatie

 • Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kunt u in aanmerking komen voor een Vluchtelingpaspoort of een Vreemdelingenpaspoort.
 • Als u onder curatele staat, kunt u ook een identiteitskaart aanvragen. U hebt dan geen toestemming van de curator nodig.
 • Als u van naam verandert, moet u een nieuwe identiteitskaart aanvragen.
 • Als u van geslacht verandert, moet u een nieuwe identiteitskaart aanvragen.

Vanuit het buitenland aanvragen

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor een ID-kaart terecht bij een groot aantal Nederlandse vertegenwoordigingen, zoals ambassades en consulaten. Of bij een van de grensgemeenten in Nederland. Bij zo'n aanvraag komen veel verschillende documenten kijken.

Met de tool van Nederland Wereldwijd(externe link) is het makkelijker om een ID-kaart aan te vragen in het buitenland of bij een grensgemeente. Dankzij de tool ziet u precies welke documenten u nodig hebt en kunt u online een persoonlijke checklist maken. Dit scheelt u veel tijd.