Oekraïne en Nijkerk

Terug naar 'Vluchtelingen'

Sinds 24 februari 2022 is er oorlog in Oekraïne. Daardoor zijn miljoenen Oekraïners op de vlucht in Europa. In juli 2022 zijn er ruim 69.000 mensen opgevangen in Nederland. Zo’n 100 Oekraïense vluchtelingen verblijven op dit ogenblik (juli 2022) in de gemeente Nijkerk. Hierover heeft de gemeente nauw contact met onze maatschappelijke partners die een rol spelen bij de opvang.

Burgemeester Gerard Renkema: “Een crisis zoals deze vraagt om compassie en solidariteit en wij zijn blij dat bewoners en gemeente die solidariteit bieden.“

Brede steun uit de Nijkerkse samenleving

Hartverwarmend is de brede steun uit de samenleving: van bewoners, kerken, bedrijven. Velen in onze gemeente zetten zich belangeloos in met tijd, geld en materialen. Zo hebben vier kerken in Hoevelaken nauw samengewerkt om de twee woningen in hun dorp in te richten voor vluchtelingen. Anderen hebben fietsen gedoneerd, gerepareerd en fietsles gegeven, weer anderen boden en bieden advies aan of geven taallessen.