Hulp bij betalingsachterstanden

Soms lukt het niet meer om alle rekeningen te betalen en ontstaan er betalingsachterstanden bij de huur, zorgverzekering, energie- of waterleverancier. Wij kunnen u helpen weer grip te krijgen op uw situatie.

Het project Op tijd erbij

1 op 5 huishoudens in Nederland kampt met financiële problemen. Slechts een klein deel daarvan zoekt hulp. Dat is jammer, want hoe eerder u hulp vraagt, hoe groter de kans dat grote financiële problemen worden voorkomen. Het team Op Tijd Erbij wil zo vroeg mogelijk hulp aanbieden aan inwoners die wellicht in de problemen komen.

Hoe werkt het?

Sinds 1 januari 2021 is wettelijk geregeld dat de gemeente signalen van betalingsachterstanden ontvangt van verhuurders, zorgverzekeraars, energie- en waterleveranciers. De inwoners waarom het gaat krijgen een brief waarin hulp wordt aangeboden. De hulp is vrijblijvend en natuurlijk gratis. In sommige gevallen zullen de medewerkers van Op Tijd Erbij contact zoeken door te bellen of langs te komen.

Tijdens een gesprek kijkt de medewerker naar de situatie en de oorzaak van de achterstand, en biedt hulp aan. Zo kan de medewerker bijvoorbeeld samen met u een overzicht maken van uw inkomsten en uitgaven en een betalingsregeling treffen.

Soms is er ook op andere gebieden hulp noodzakelijk, bijvoorbeeld bij het aanvragen van regelingen, het invullen van formulieren of het ordenen van de administratie, het vinden van een baan. Dan zorgt het team van Op Tijd Erbij dat u goed wordt doorverwezen.

Stelt iemand geen prijs op hulp dan kan diegene zich afmelden voor het project Op tijd erbij. In de brief staat hoe men dit doet.

Aanmelden en afmelden

Wilt u zich aanmelden of afmelden voor het project? U kunt dit doen door een mail te sturen naar optijderbij@nijkerk.eu of te bellen via het algemene telefoonnummer van de gemeente 14 033 en vragen naar een medewerker van Op Tijd Erbij. Voor de aan- en afmelding hebben wij uw postcode, huisnummer en geboortedatum nodig.

Meer informatie

U kunt op deze website veel informatie vinden op het gebied van financiën. Zo zijn er geldplannen voor verschillende situaties die u tips en informatie geven over financiën en vindt u informatie over schulddienstverlening, budgetbeheer en financiële regelingen zoals MeedoenIndividuele Inkomenstoeslag en bijzondere bijstand. Allemaal zaken die u misschien net wat financiële ruimte kunnen geven.